ШКОЛА

ОШ "Филип Вишњић"

Салвадора Аљендеа 17

11060 Београд, Палилула

Tel. +381 11 2784 581

ПИБ: 100210152

ДИРЕКТОРКА

Весна Милић

Тел: +381 11 2783 933

emai: osvisnjic@gmail.com

 

ЛОКАЦИЈА

Контакт
- - - - - -
понедељак, 25 септембар 2023

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА, 26. СЕПТЕМБАР

26. септембар је Европски дан језика и обележава се од 2001. године широм Европе. Савет Европе је 6. децембра 2001. године прогласио 26. септембар за Европски дан језика. То је учињено крајем године, коју су Савет Европе и ЕУ, прогласили Европском годином страних језика, са циљем да се људи широм Европе охрабре да уче стране језике и да се упознају са богатом језичком и културном разноликошћу Европе, које морају бити очуване и неговане. Тиме би се остварио циљ – побољшање комуникације и разумевања међу европским народима.

Европски дан језика се обележава сваке године све масовније и разноврсније, а све те манифестације наглашавају важност разноврсности језичког знања, предност вишејезичности, указује се на неопходност превазилажења језичких препрека.

 Oве недеље, наша школа је часове страних језика у нижим и вишим разредима посветила европским језицима. Наставници страних језика су на платформи Теаms поставили линк сајта Европског дана језика Европски дан језика > Home (ecml.at) са занимљивим садржајима и активностима. Заједно са  Европом обележавамо своју језичку разноликост. То је прилика да још једном са децом поразговарамо о важности учења страних језика, упознамо их са културом и историјом европских земаља и подстакнемо их да се даље интересују за учење језика. Подсетили смо се да двојезичност олакшава учење других језика, изоштрава способност размишљања и промовише контакт са другим људима и њиховим културама. Библиотекарка наше школе  организовала је изложбу књига и речника на страним језицима.

На различитим радионицама откривали смо занимљиве и чудне особине језика које желимо  да упознамо и изучавамо и том приликом смо цртали мини стрипове  са ученицима 5. разреда, а са ученицима 4. разреда смо откривали поздраве, изјаве љубави, дане у недељи и називе за боје на европским језицима. Забавили смо се и уживали са нашим драгим маштовитим ђацима. Писали смо шале, пословице и брзалице на многим језицима и све наше радове представили у холу школе и кабинету за стране језике.  

Ученици шестог разреда учествовали су у квизу познавања неких основних чињеница о страним језицима, а ученици осмог разреда интервјуисали су наше учитеље, наставнике и ученике о језицима које говоре и то забележили на хамер папир. Сазнали смо да неки ученици наше школе поред матерњег језика и енглеског и немачког који се изучавају у нашој школи, користе се и руским језиком, француским, италијанским, шпанским, а да поједини ученици самостално уче и корејски, словеначки и норвешки језик.                     

Још је стара латинска пословица “Колико језика говориш, толико људи вредиш” (Quot linguas calles, tot homines vales) јасно  говорила о важности познавања страних језика. Зато ове недеље подсећамо да учење и знање више језика отвара више могућности за друштвени и економски ангажман људи, руши предрасуде и баријере међу људима и доприноси лепшем и квалитетнијем животу свих грађана.

 

Наставници страних језика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГАЛЕРИЈА

ОДА ШКОЛИ

ШКОЛА

ОШ "Филип Вишњић"

Салвадора Аљендеа 17

11060 Београд, Палилула

Tel. +381 11 2784 581

ПИБ: 100210152

ДИРЕКТОРКА

Весна Милић

Тел: +381 11 2783 933

emai: osvisnjic@gmail.com

ЛИЦЕ ЗА ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Јелена Петровић

секретар школе

Tel. +381 11 2784 581

email: jelmpetrovic@yahoo.com