ШКОЛА

ОШ "Филип Вишњић"

Салвадора Аљендеа 17

11000 Београд, Палилула

Tel. +381 11 2784 581

ПИБ: 100210152

ДИРЕКТОРКА

Весна Милић

Тел: +381 11 2783 933

emai: vesnamilic06@gmail.com

 

ЛОКАЦИЈА

Контакт
- - - - - -
субота, 31 октобар 2020

МОЈ ПУТ ДО СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ

АНЂЕЛА РЕЉИЋ, ученица 8/3

 

Државно такмичење екипа омладине и подмлатка прве помоћи  одржало се 21.септембра 2019.год. на Ташмајдану. Екипа подмлатка Црвеног крста општине Палилула освојила је друго место и сребрну медаљу. У екипи је било шест осмакиња из различитих школа са подручја Палилуле. Нашу школу представљала сам ја као такмичар, а моја сестра Сара, уч. 6/1, имала је улогу маркиранта.

Деца која имају жељу да се такмиче у знању из прве помоћи могу да се пријаве преко школе. Сваке године Црвени крст упућује наставницима биологије позив да упишу заинтересоване ђаке. Пре такмичења су припреме које почињу у фебруару и трају три месеца. Организују се сваког викенда на малом Ташмајдану, два пута недељно по два сата и тако све до маја. Моја екипа је на општинском такмичењу освојила друго место. Доста чланова из победничке екипе нису били у могућности да наставе због осталих обавеза,првенствено због пријемних испита . Њих смо заменили ми другопласирани и наставили са припремама.

Двадесет дана после општинског било је градско такмичење. Добили смо новог тренера који је био чак и на европском такмичењу из прве помоћи. Припреме су постале теже,напорније (четири пута недељно по три сата),захтевале максималну концентрацију.

Јутро пред такмичење је било напето јер смо дошли рано да бисмо се пресвукли,а време је било очајно тог дана. Падала је киша, па смо полигоне радили по блату и барама. Били смо мокри до голе коже јер, за разлику од других, нисмо имали кабанице. На такмичење смо дошлe у мајицама, али на такмичењу нисмо остале кратких рукава. На крају дана вратила сам се кући плачући од среће како бих радост, због пласмана на републичко, могла да поделим са породицом.

Док се нисмо вратили са летовања, нисмо имали тренинге, а кад смо почели, тренери су тражили да буду толико напорни као кад би такмичење било сутра, а да се нисмо спремали нимало. У оквиру припрема нас тридесетак било је и на кампу у Гучеву. Вежбали смо шта бисмо радили без маркираната, односно волонтера који глуме повреде. Тренери су покушавали да нас и психички и физички сломе, али безуспешно јер смо се држале као екипа и нисмо им дозволиле. Одмах после првог дана почели смо и да се разбољевамо, али издржали смо да бисмо на државном 21.септембра дале све од себе.

Однеле смо сребро кући и те како поносне због свега што смо урадиле заједно. Нисмо само научиле како да пружимо прву помоћ некоме ко је у невољи, већ и једна другој да будемо подршка на путу до успеха.

 

 

 

 

ГАЛЕРИЈА

ОДА ШКОЛИ

ШКОЛА

ОШ "Филип Вишњић"

Салвадора Аљендеа 17

11000 Београд, Палилула

Tel. +381 11 2784 581

ПИБ: 100210152

ДИРЕКТОРКА

Весна Милић

Тел: +381 11 2783 933

emai: vesnamilic06@gmail.com

ЛОКАЦИЈА